(Tri)Decalog de alegeri pentru o stare de bine (III)

 

3.1 Alege sa-ti creezi propria fericire

Daca te-ai obisnuit cumva sa astepti ca fericirea ta sa vina de undeva sau de la cineva, si mai ales daca ai avut obiceiul sa investesti pe altcineva decat pe tine insuti cu  sarcina de a te face fericit, ei bine , crede-ma, nu esti pe drumul cel bun!

“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” – spunea acum multi ani Mahatma Gandhi. Parafrazand, cu smerenie, spun: Vrei sa fii fericit?Fii tu fericirea pe care ti-o doresti! Devino fericire! Practica zambetul interior (o sa scriu intr-una din zile ce este aceasta practica a zambetului interior), si alege sa fii fericit incepand chiar de azi! Fii constient si bucura-te de ceea ce este acum in viata ta, si nu uita sa fii recunoscator pentru ceea ce ai deja. Cui sa fii recunoscator? Daca ai nevoie de ceva sau de cineva catre care sa se indrepte recunostinta ta, ai putea avea in vedere poate, sa fii recunoscator Vietii, Tie, Lumii, Oamenilor din jur, lui Dumnezeu…Sau ai putea sa fii pur si simplu recunoscator si atat; sa-ti permiti sa traiesti asta,  starea de RECUNOSTINTA, sa o simti, sa fii una cu ea, si pe urma sa o imprastii pur si simplu in jur, fara nicio intentie ca ea sa se indrepte intr-o directie mai degraba decat in alta….

Apoi dedica-ti in mod constient si asumat, clipa de clipa, toate clipele, construirii propriei fericiri, sau mai bine zis, constientizarii ei….

3.2 Alege sa-ti infrunti problemele, cu capul sus.

Da, ai dreptate, nu problemele tale sunt cele care te definesc, dar te defineste felul in care tu reactionezi atunci cand in fata ta apare o problema, si te mai defineste si felul in care te recuperezi dupa ce… pericolul a trecut. Te faci ca nu le observi, si faci abstractie de ele?- problemele nu vor disparea, vor fi tot acolo, poate chiar mai serioase decat la inceput. Pentru ca ele dispar doar atunci cand tu faci ceva pentru asta, cand ACTIONEZI.

A actiona nu inseamna sa faci eforturi supraomenesti. Fa ceea ce poti, atunci cand poti, si fii constient de ceea ce ai facut. De fapt, este vorba despre a face pasi mici, cu perseverenta, in directia potrivita…pas cu pas.  Fiecare pas, oricat de mic, conteaza. Si…capul sus!

3.3 Alege sa te ierti pe tine si pe ceilalti

Noi toti am fost raniti candva….. Uneori am fost raniti chiar de catre noi insine, prin intermediul propriilor decizii. Alteori am fost raniti de altii, cu sau fara intentia lor.

Uneori durerea izvorata din aceste experiente care ne-au ranit se incadreaza oarecum in limitele normalitatii, si vindecarea este in aceste cazuri relativ usoara. Alteori insa, ele sunt extrem de dureroase, si durerea izvorata din ele dureaza mult prea mult, afectandu-ne intreaga viata, ca si cum un filtru intunecat s-a interpus intre noi si intamplarile vietii noastre. Traim si retraim suferinta, iar si iar, neputand sa ne eliberam de sub tirania ei. Si nu mai vedem nimic din ceea ce este bun si frumos in jurul nostru, ca si cum nu ar mai exista si asa ceva.

Remediul ideal pentru astfel de situatii, este IERTAREA, de noi si de altii. A apela la iertare nu inseamna ca vom sterge cumva miraculos trecutul cu buretele, ca si cum nu ar fi avut loc niciodata, nu inseamna nici macar ca vom uita intamplarile care ne-au ranit. Iertarea inseamna sa dam drumul suferintei si resentimentelor, si mai inseamna sa alegem sa invatam ceea ce aveam de invatat din fiecare experienta in parte,recunoscandu-i rolul de invatatot, pentru a putea apoi sa mergem impacati mai departe.

 

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: