(Tri)Decalog de alegeri pentru o stare de bine (V)

Consilier dezvoltare personala

Noi „Invataturi din Campul de Lavanda”

5.1  Alege sa te bucuri pentru realizarile celorlalti

Poti alege constient sa devii un observator atent al lumii din jurul tau, si asta iti va conferi accesul la a vedea inclusiv oamenii care te inconjoara, mai bine si mai complet. Si ce ar fi daca, atunci cand din pozitia aceasta de observator atent vezi aspecte placute, bune si valoroase in atitudinile si actiunile celorlalti, nu te-ai mai multumi doar cu rolul de observator, ci ai deveni un agent activ al comunicarii, spunandu-le ce ai vazut la ei si ti-a placut?

Daca a proceda asa cum am descris mai sus nu este ceva simplu de facut pentru tine, fie pentru ca lucrurile pozitive nu sunt atat de vizibile pentru tine, fie ca sunt dar nu simti sa le spui celorlalti cat de frumosi si de minunati sunt, vreau sa-ti spun ca este doar o problema tranzitorie. Depinde doar de tine: daca-ti doresti cu adevarat vei putea schimba acest fel al tau de a fi. Pana la urma este vorba doar despre o inlocuire a filtrelor prin care vedem lumea si o deschidere a noastra spre generozitate si altruism.

Avand apreciere pentru calitatile si aspectele pozitive ale celorlalti, bucurandu-ne autentic pentru reusitele lor, contribuim esential la imbunatatirea relatiilor interpersonale, dar si la transformarea lumii intr-un loc mai bun si mai placut. Cand transmitem emotii si stari pozitive in jur, mai devreme sau mai tarziu ele se vor intoarce la noi, in feluri care ne vor uimi.

5.2  Alege sa-ti asculti vocea interioara 

De multe ori , a ne asculta vocea interioara inseamna a ne asculta intuitia, si deci, cand ne ascultam intuitia  inseamna ca deja actionam in virtutea alegerii sugerate mai sus. Daca insa nu suntem obisnuiti sa ne ascultam intuitia,probabil ca suntem mai degraba persoane rationale, care luam deciziile in urma unor analize logice. Ei si? Putem sa continuam sa facem asta, si in acelasi timp sa lasam si un spatiu suficient pentru manifestarea intuitiei personale. Pe masura ce vom capata incredere, pe baza experientelor, in propria noastra intuitie, probabil ca vom gasi acea combinatie cea mai potrivita pentru noi.

Oricum, sa nu uitam ca a ne asculta vocea interioara inseamna nu doar sa ne ascultam, ci mai ales sa ne auzim. Astfel incat, atunci cand facem alegeri, sa alegem ceea ce simtim in inima noastra ca ar fi bine.

5.3 Alege sa dai “noilor intalniri” o sansa

Cred ca ar fi bine sa ma explic: cand vorbesc despre “noi intalniri” ma refer la persoanele care au intrat de curand in viata noastra, sau cu care doar ne-am intersectat si care ne par interesanti, ne atrag atentia prin ceva din ceea ce spun sau fac, sau poate prin ceva din ceea ce sunt. Cu siguranta ai intalnit si tu cateva persoane de acest fel in ultimul timp. A le da acestora o sansa inseamna de fapt a-ti da tie o sansa, a te pastra deschis spre oportunitatea de a te intalni cu adevarat cu oameni noi , autentici, valorosi.

Bun, s-ar putea sa-mi spui ca tu ai deja prietenii tai, cercul tau de cunoscuti si de relatii, ca esti o persoana ocupata si cu putin timp liber de investit in relatii sau prietenii noi . Sau s-ar putea ca, deja, simplul gand de a te conecta relational cu persoane noi sa-ti fi ridicat brusc nivelul de anxietate. Daca te afli in aceasta situatie, te invit sa inspiri si sa  expiri de cateva ori profund, incet si prelung; asta iti va permite sa te relaxezi si sa ma poti urmari in continuare, pentru ca da, eu cred ca merita sa faci asta.

Si daca ai decis si tu ca merita, ei bine…. ti-as spune ca , oricat ar suna de dramatic, nu putem sa-i pastram mereu si pentru totdeauna pe toti prietenii pe care vreodata ni i-am facut. Oamenii se schimba odata cu trecerea timpului si ne schimbam si noi, iar prioritatile noastre se schimba si ele. Si asta face ca importanta prezentei in viata noastra a unor relatii sa se diminueze, sau , dimpotriva, sa creasca. Procesul este unul natural, facand parte intima din “a fi om” si din “a trai”, asa incat nu-ti este util sa i te opui, fie agatandu-te de persoane si relatii carora ar fi poate bine sa le dai drumul, fie opunandu-te cu strasnicie sa cunosti si sa primesti in viata ta personae sau relatii noi. Si spun ca nu-ti este util pentru ca procesul fiind unul natural , el se intampla fie ca vrei-fie ca nu vrei, si a te opune te poate duce la suferinta. Si…. nu ti-ai dori sa suferi, nu? De asta ma gandesc ca poate ar fi mai bine sa-ti dai voie sa dansezi cu viata, in loc sa incerci sa o tii pe loc sau sa o blochezi.

Permite-ti sa apreciezi posibilitatea aparitiei in viata ta a unor noi relatii , in timp ce in mod natural le eliberezi pe cele vechi care nu mai functioneaza. Ai incredere in intuitia ta. Da-ti voie sa imbratisezi noi relatii stiind ca asta inseamna sa patrunzi intr-un teritoriu necunoscut, si asuma-ti asta. Fii deschis catre provocari (in cel mai bun sens al cuvantului)! Fii deschis sa intalnesti pe cineva alaturi de care si impreuna cu care sa inveti sau chiar pe cineva care ar face ca viata ta sa se schimbe in mod semnificativ.

Daca am reusit sa-ti captez atentia s-ar putea ca acum sa vrei sa ma intrebi: ok, si cum sa fac asta?  Iar raspunsul meu ar fi ca eu nu stiu cum sa faci tu asta, dar ca tu cu siguranta stii. Si deja o faci….     

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Acces catre Succes

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura