Curs acreditat ANC – cod COR 242324 in profesia de

CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA

la un inalt standard de calitate

Cursul de “Consilier pentru Dezvoltare Personala” – cod COR 242324- este un curs acreditat de A.N.C. – Autoritatea Nationala pentru Calificari (fost CNFPA) si reprezinta un concept nou si valoros pentru toate persoanele care-si doresc sa acceseze o oportunitate de evolutie personala si profesionala si chiar sa isi  reinventeze propria viata.

Te invitam la un curs de inalta calitate, conceput cu dragoste si livrat cu profesionalism de catre formatorii nostri, cu pregatire de specialitate, avand o bogata experienta nu doar in livrarea de cursuri dar si in activitatea practica din cabinet – mii de ore de insotire a persoanelor in procesul de schimbare, de crestere si dezvoltare personala. Asa incat te invitam sa inveti cu si de la specialisti. La curs invatam multe lucruri noi, teoretice. Parcurgem impreuna, exercitii experientiale care te vor ajuta sa te cunosti, sa te intelegi si …… sa te redescoperi. Exersam punerea in practica a abilitatilor de consilier pentru dezvoltare personala, intr-un cadru securizant si continator. Lucram intens, utilizam tehnici provenind din diverse orientari terapeutice: tehnici din orientarea cognitiv-comportamentala, din programarea neurolingvistica, din artterapie, din mindfulness, din terapia centrata pe compasiune. Folosim tehnici expresiv creative, lucram cu povesti, cu metafore si simboluri, facem exercitii de respiratie, de relaxare si imagerie ghidata.

Fiecare curs se desfasoara astfel: 60 de ore de pregatire teoretica si 120 de ore de pregatire practica – in total 180 de ore ( in conformitate cu Ordinul comun  Nr. 2228/2022-3025/2023 al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerului Educatiei , publicat in Monitorul Oficial Nr 70 din 27 ian 2023). Este un curs a carui durata poate parea lunga, dar este doar durata minima necesara pentru a obtine o formare de baza care sa iti permita sa poti lucra cu primii tai clienti in cabinet, ca si consilier pentru dezvoltare personala. Nu iti promitem ca vei deveni terapeut prin parcurgerea acestui curs, nu ai avea cum, pentru a deveni psihoterapeut este necesar sa fii absolvent de psihologie, de medicina, de filozofie sau teologie si in plus, este nevoie sa parcurgi cativa ani buni de formare. Dar iti promitem ca iti vei putea insoti clientii in limitele profesiei de Consilier pentru Dezvoltare Personala, daca iti vei dori asta; si ca vei sti cum sa o faci bine si cu folos pentru cei cu care vei lucra in cabinet.

Cursurile se pot desfasura cu prezenta fizica (la sala) sau in format online (prin intermediul platformei Zoom) – cf. Ordinului Nr. 1005/2020 din 28 mai 2020 emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (pentru stabilirea domeniilor de activitate şi a instrucţiunilor privind autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfăşoare programe de formare profesională a adulţilor în sistem on-line). 

In urma sustinerii examenului vei primi Certificatul de absolvire al cursului (diploma eliberata de ANC) pentru programul de specializare de 180 de ore in profesia Consilier pentru Dezvoltare Personala , avand antetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si al Ministerului Educatiei Nationale, impreuna cu suplimentul descriptiv pentru competentele profesionale dobandite.

Pentru o mai buna intelegere a ceea ce reprezinta Consilierul pentru dezvoltare personala, iata un extras din Standardul ocupational al acestei profesii: consilierul pentru dezoltare personala este “o persoana neutra, impartiala, care ii sustine pe clienti în investigarea situatiilor problema si faciliteaza explorarea solutiilor potentiale pentru reglarea eventualelor disfunctionalitati induse in plan personal si in relatiile socio-profesionale de catre o serie de factori perturbatori extrem de variati printre care se inscriu: volumul si complexitatea activitatilor desfasurate in mod curent, multiplele responsabilitati asumate in familie si societate, imprevizibilitatea contextelor de lucru, dinamica schimbarilor si nevoia continua de adaptare în situatii noi, presiunea informationala etc.

Interventia specializata a consilierului pentru dezvoltare personala consta in ghidarea, sustinerea si incurajarea interlocutorilor, prin intermediul unor tehnici si instrumente specifice, in vederea sondarii şi relevarii propriilor capacitati si resurse si a constientizarii punctelor critice din existenta proprie si a posibilitatilor de depasire a situatiilor neconvenabile intr-o maniera particularizata.”

Participarea la acest curs aduce sine urmatoarea valoare adaugata, GRATUIT:

  • Participarea la doua workshopuri /seminarii cu tematica din aria de interes a consilierului pentru dezvoltare personala
  • Posibilitatea de a participa din nou la curs impreuna cu o alta grupa, pe baza de programare si in limita disponibilitatilor
  • Doua sesiuni de consiliere individuala cu unul dintre formatorii nostri, in format fizic sau online
  • Participarea la doua sesiuni de supervizare de grup, obtinand astfel suport in lucrul cu primii tai clienti

In incheierea acestui articol care isi propune sa iti prezinte cursul nostru de Consiliere pentru Dezvoltare Personala, dorim sa iti spunem ca acest curs este pentru tine daca:

  • Dezvoltarea personala este o prioritate si o pasiune pentru tine 
  • Iti doresti sa poti insoti in mod real si eficient alte persoane, in propria lor dezvoltare personala, in calitate de consilier
  • Iti doresti un curs complet, de calitate, si nu doar o diploma

Poti afla mai multe detalii in legatura cu datele de desfasurare a urmatoarelor cursuri, in legatura cu continutul cursului, cu documentele necesare pentru inscrierea si participarea la curs, si poti gasi si formularul prin care te poti inscrie accesand urmatorul link :

Curs de Consilier pentru Dezvoltare Personala

Te asteptam cu drag. Hai la curs!

7.1  Alege speranta in locul disperarii, in  situatiile dificile din viata ta   

“A dispera” vs “a spera” : vorbim despre doua demersuri cognitiv-emotional-actionale care se contrazic si se neaga reciproc. In timp ce unul ne este util, celalalt ne poate infunda de tot. Mie disperarea imi pare a fi refuzul si negarea sperantei si iesire din “a spera”… Iti pare si tie la fel?

„Speranta este precum soarele care, atunci cand calatorim spre el, aruncă umbra poverilor in spatele nostru.” Samuel Smiles

Pot fi momente in viata noastra cand nori gri, cenusii sau chiar negri au acoperit soarele, cand lucrurile ne par sau sunt grele pentru noi , cand simtim ca drumul pe care mergem are o singura directie: in jos. Stiu asta foarte bine, pentru ca m-am intalnit si eu cu astfel de momente. De fapt cred ca nu este niciunul dintre noi imun la asa ceva (spun asta nu ca sa pun sare pe rana, crede-ma, ci ca sa iti smulg un zambet – am reusit? )  Si totusi ….. un vaccin exista. Se cheama : “ Alege speranta in locul disperarii”

Ok – imi vei spune – si, cum sa fac asta? Simplu: respira mai intai profund  ( sau trage cu putere aer in piept, daca preferi formularea asta 🙂 ) si pe urma porneste in cautarea semintelor sperantei. Care sunt aceste seminte, si unde le pot afla? – asta simti sa ma intrebi acum, am dreptate ? Ei bine, din cate mi-am dat eu seama pana acum, semintele acestea ale sperantei sunt:

  • constientizarea resurselor si calitatilor noastre, a binecuvantarilor si a victoriilor de pana acum
  • amintirea acelor momente din trecut cand am putut, cand am facut bine, cand am reusit, cand am depasit diverse incercari sau provocari
  • constientizarea suportului de care putem beneficia
  • amintirea faptului ca am iesit mai puternici si mai intelepti din incercarile de pana acum

Observi, spun constientizarea si amintirea: a resurselor, calitatilor, victoriilor, momentelor cand am putut, etc. Pentru ca, a constientiza si a ne (re)aminti ceea ce as numi nucleul resurselor si puterilor personale este elementul care face diferenta intre potential si manifestarea potentialului. Fiecare dintre noi le are- ma refer la resursele si puterile personale, dar asta nu ne este neaparat de ajutor daca uitam ca le avem sau nici macar nu am aflat vreodata ca sunt ale noastre, ca ne sunt acolo, la indemana, ca le putem folosi.

Bine, si dupa ce am gasit aceste seminte ale sperantei, ce fac cu ele?- parca aud urmatoarea ta intrebare… Raspunsul meu te va uimi: simplul fapt ca le-ai gasit, le-a facut deja sa incolteasca…  Urmeaza florile si….. rodul. Si da, ai ceva de facut: sa le folosesti, sa le pui la treaba, sa le cresti, sa le-nmultesti, sa traiesti pur si simplu. Si mai ales sa nu mai uiti de ele.          

7.2  Alege sa te concentrezi pe posibilitatea de a avea rezultate pozitive. 

Mintea noastra functioneaza asa: daca ea crede ca poate sa faca ceva, inainte ca sa fie cu adevarat capabila sa faca acel lucru, faptul ca este convinsa ca poate, o va ajuta sa-si creeze toate conditiile pentru a putea cu adevarat.

Uneori, gandurile noastre pot avea un continut disfunctional si, ca rezultat al unui astfel de mod distorsionat de a percepe realitatea, putem trai emotii profund negative. Putem depăși aceste gânduri negative și emoțiile distructive pe care le genereaza prin dezvoltarea in mod constient a unor modalitati noi de a vedea si interpreta realitatea, modalitati care sa ne permita sa dezvoltam emoții pozitive, benefice.

Sa fim atenti la continutul discursului nostru mental, si, daca sesizam ca ceva este in neregula sa luam masuri. Indiferent de modul în care pare a fi o situație la un moment dat , să ne concentram pe ceea ce vrem să se întâmple , și apoi să facem primul pas in directia pe care ne-o dorim. Viața fiecăruia dintre noi are si aspecte pozitive și negative – si daca pe termen lung suntem fericiti sau nu- asta depinde în mare măsură pe care dintre aceste aspecte, pozitive sau negative, alegem sa ne concentram ..

7.3  Alege sa  vezi cat de bogat esti chiar acum!  

Henry David Thoreau a spus odată: ” Bogăția este abilitatea de a experimenta  viata pe deplin”. Chiar și în vremuri mai putin bune, este important sa nu pierzi din vedere “the big picture of your life”:

  • Noaptea trecuta nu ai mers la culcare infometat si nu a trebuit sa dormi sub cerul liber.
  • Azi dimineata cand te-ai imbracat ai avut de ales intre cateva randuri de haine
  • Ieri nu ai petrecut niciun moment in frica.
  • Ai oricand acces la apa potabila…..si la internet 🙂
  • Duminica viitoare poti merge la film, poti citi, sau poti alege sa pleci in excursia aceea pe care mereu ti-ai dorit-o.
  • Poti oricand sa te rogi, sau poti sa meditezi.

Unii ar putea spune că esti incredibil de bogat…Deci nu uita să vezi cat de bogat esti chiar in acest moment, si mai ales nu uita sa fii recunoscător pentru toate lucrurile bune din viata ta. Si poate ca nu ar fi o idee tocmai rea sa incepi sa faci lista propriilor tale bogatii….. 

6.1 Alege sa lucrezi in fiecare zi pentru implinirea viselor tale

Oricare ar fi visul tau, pentru a-i da sanse sa devina realitate, incepe prin a pasi spre el cu pasi oricat de mici; important este sa ramai focusat si perseverent, si mai ales sa pornesti din loc. Ni se intampla multora sa simtim la un moment dat ca exista o chemare pentru noi, o chemare catre ceva deosebit, special, un vis care se cere a fi implinit. Unii alegem sa uitam de existenta “chemarii”, mai devreme sau mai tarziu, coplesiti cumva de dificultatile pe care le previzionam ca aflandu-se acolo, inaintea noastra. Altii alegem sa muncim pentru implinirea visului nostru, chiar daca ne pare nu tocmai usor ceea ce avem de facut. Ce ne diferentiaza oare pe unii de ceilalti? Sa fie importanta pe care o da fiecare secventei aceleia magnifice, in care se vede “acolo” – acolo unde visul devine realitate? Sa fie continutul “programelor” care ne determina modul de a gandi si de a actiona? Sa fie nivelul diferit de motivatie?

“Ai grija cu ce iti uzi visele. Daca le uzi cu ingrijorare si frica vei produce buruieni care vor sufoca viata din visele tale. Uda-le cu optimism si solutii si vei cultiva succesul. Sa fii mereu în cautare de cai pentru a transforma problemele în oportunitati. Sa fii mereu in cautare de modalitati pentru a-ti hrani visul tau” Lao Tse

Oricum, oricat de mari ar fi visele tale si oricat de greu de realizat ti-ar parea ele la un moment dat, aminteste-ti mereu aceste cuvinte, apartinand tot lui Lao Tse: “The journey of a thousand miles begins with one step” (  O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas ) .

Si pe urma fa primul pas …..

6.2 Alege sa fii mai deschis in a exprima ceea ce simti

“ Nu vorbi despre ceea ce simti” , “Nu poti avea incredere in ceilalti”, “ Fii atent fata de cine iti deschizi sufletul” – probabil ai auzit si tu vorbelea astea, sau altele asemanatoare, repetate si iar repetate de oameni apropiati si importanti pentru tine: poate ti-a spus asta mama sau tatal tau, sau vreunul dintre bunici, frati mai mari, prieteni apropiati. Si, pentru ca parerea lor conta, ai ales sa crezi ca ceea ce-ti spuneau era adevarat. Daca, in plus fata de invatamintele de mai sus ti s-a intamplat sa vorbesti cu cineva despre ceea ce simti si ai fost dezamagit de confidentul pe care ti l-ai ales, poate ca ai devenit reticent si selectiv in a exprima ceea ce simti, sau chiar ai incetat sa mai faci asta, tinand toate trairile, emotiile si sentimentele doar pentru tine.

Ok, inteleg, ai fost ranit si asta doare. Dar sa stii ca vindecarea vine pe aceeasi cale. Nu tinand in noi trairile, emotiile si sentimentele ne vindecam, ci impartasindu-le cu ceilalti, vorbind despre ele cu cei din jurul nostru. Este important sa le spunem celorlalti adevarul despre cum ne simtim in legatura cu ceea ce ni se intampla. Si daca reactia lor nu este cea asteptata de noi, ei bine, poate ca nu am stiut noi sa transmitem corect ( si avem de lucrat la felul in care comunicam), poate ca nu am ales momentul sau prilejul potrivit , sau poate chiar alegerea persoanei in fata careia ne-am deschis sufletul nu a fost cea mai potrivita.

Daca te recunosti in descrierea de mai sus, te incurajez sa nu opresti exprimarea a ceea ce simti si comunicarea cu ceilalti, ba chiar te incurajez sa devii mai deschis. Daca de vina sunt programele cu care am fost “contaminati” – lucreaza pentru schimbarea si inlocuirea lor cu altele, care sa nu te mai limiteze; daca cineva te-a dezamagit, sigur exista altcineva care se va dovedi ca merita increderea ta.  Simplul fapt ca impartasim cu altii gandurile, trairile si framantarile noastre ne face deja sa ne simtim mult mai bine. Nu renunta la asta doar pentru ai fost ranit si te doare. Ai putea sa vorbesti cu cineva chiar despre asta, nu crezi?

6.3  Alege sa “hranesti” relatiile cele mai importante din viata ta.

Umple-ti viata de bucurie si fa acelasi lucru si pentru cei pe care-i iubesti spunându-le pur și simplu cât de mult înseamnă ei pentru tine. Nici unul dintre noi nu poate fi totul pentru toată lumea , dar poate fi important  pentru cateva persoane. Inversand perspectiva, identifica cine sunt pentru tine acești oameni importanti din viata ta si trateaza-i ca atare. Nu avem nevoie de 20, 30 sau 50 de prieteni in viata noastra, dar cativa prieteni buni, pe care sa ne putem baza, oameni dragi inimii noastre, dau valoare si frumusete vietii.

Iti doresti astfel de ralatii de calitate? Ei bine… hraneste-le!

Traieste in prezent

Darul pretios pe care ni-l aduce fiecare clipa: Timpul prezent. Este de-a dreptul minunat, pentru ca abia a plecat o clipa ca imediat a si venit alta, si uite asa suntem coplesiti cu daruri. Cum folosim darul acesta, al timpului prezent? Sa va spun o poveste, povestea mea

A fost odata ca niciodata, a fost un timp in viata mea, cand pierdusem cumva contactul cu timpul prezent. Adica o parte a mea (corpul meu) era in continuare aici, in prezent, dar mintea mea colinda , era intr-o stare de efervescenta care o facuse sa fie mai mereu in alta parte decat in prezent- cel mai adesea in viitor, dar se intampla ca mai facea si incursiuni in trecut. Pe vremea aceea aveam planuri mari, gandeam foarte mult in legatura cu diferite proiecte, vedeam cu ochii mintii care sunt pasii urmatori, identificam posibilitati, analizam perspective…. Totul parea interesant si incitant, si mi se parea ca sunt foarte creativa si foarte activa. Mi se parea….

Si tot pe vremea aceea mi se intampla, la volan fiind, sa ajung intr-o anume intersectie de unde drumul meu ar fi putut sa continue in trei directii, si, ajungand acolo, apropiindu-ma de semafor, realizam ca trebuia sa ma intreb de cateva ori: unde merg?…unde merg? Si ma straduiam sa ma scutur de toata acea “magnifica” constructie mentala pe care o elaborasem si care atat de mult ma acaparase, incat ma deconectase de la “A FI” in prezent. Nu cu usurinta ma extrageam de sub influenta ei , reconectandu-ma cu prezentul, si reamintindu-mi unde merg de fapt.

La inceput nu am acordat atentie acestor intamplari, pentru ca ele nu erau asa dese, Cand am inteles ca am o problema, devenisera deja ceva obisnuit. Am inteles atunci ce mult greseam, si cat de mult pierdeam din ce insemna pana la urma a trai.Pentru ca intr-adevar, dobandisem maiestria in analiza si planificarea pasilor viitori, dar ratam imens din ce-mi oferea prezentul. “Munceam” din greu sa fac posibila implinirea viselor si dorintelor mele, dar cand ele deveneau realitate, eu nu eram decat in parte acolo, sa ma bucur de ele… pentru ca deja analizam, elaboram si construiam alte si alte lucruri-intamplari-intalniri-proiecte. Traiam mult in viitoruri posibile, realitati virtuale dintre care le alegeam pe cele care-mi pareau a fi cele mai benefice pentru mine, pentru a le transforma apoi in realitati palpabile. Si da, asa facem noi oamenii de obicei , acesta este procesul de a ne implini visele, doar ca eu exagerasem si ma ratacisem de mine insami. Refuzandu-mi prezentul ( de fapt condensandu-l tot mai mult ) aproape ca il exilasem din viata mea, si exilasem evident si tot ce inseamna el: bucuria si satisfactia lucrului implinit, calmul si linistea celui care vede si asculta si este prezent, odihna, rasul, fericirea. Si ma indepartasem si ma ratacisem nu doar de mine insami, ci si de cei dragi, pentru ca nemaifiind decat foarte putin in prezent, nu mai eram deloc atenta la ei, si aproape ca nu-i mai vedeam

In fine, n-o sa mai continui cu descrierea starii in care ajunsesem. Important este ca am realizat eroarea pe care o faceam, si am indreptat lucrurile… Cu migala si cu rabdare am gasit, zic eu, o cale mai buna. Sau poate – doar am regasit Calea. Asta nu a insemnat ca am renuntat la visele mele, atata doar ca acum MA BUCUR cand ele se implinesc, si SUNT acolo cand ele devin realitate. Am reinceput sa rad, sa ii vad pe cei dragi si sa ma bucur de ei si cu ei. Am reinceput sa TRAIESC. Iar cand ajung in intersectia cu pricina, stiu unde merg.

Darul pretios al fiecarei clipe: Timpul prezent . Sa-l folosim cu intelepciune!

 

Consilier dezvoltare personala

Noi “Invataturi din Campul de Lavanda”

5.1  Alege sa te bucuri pentru realizarile celorlalti

Poti alege constient sa devii un observator atent al lumii din jurul tau, si asta iti va conferi accesul la a vedea inclusiv oamenii care te inconjoara, mai bine si mai complet. Si ce ar fi daca, atunci cand din pozitia aceasta de observator atent vezi aspecte placute, bune si valoroase in atitudinile si actiunile celorlalti, nu te-ai mai multumi doar cu rolul de observator, ci ai deveni un agent activ al comunicarii, spunandu-le ce ai vazut la ei si ti-a placut?

Daca a proceda asa cum am descris mai sus nu este ceva simplu de facut pentru tine, fie pentru ca lucrurile pozitive nu sunt atat de vizibile pentru tine, fie ca sunt dar nu simti sa le spui celorlalti cat de frumosi si de minunati sunt, vreau sa-ti spun ca este doar o problema tranzitorie. Depinde doar de tine: daca-ti doresti cu adevarat vei putea schimba acest fel al tau de a fi. Pana la urma este vorba doar despre o inlocuire a filtrelor prin care vedem lumea si o deschidere a noastra spre generozitate si altruism.

Avand apreciere pentru calitatile si aspectele pozitive ale celorlalti, bucurandu-ne autentic pentru reusitele lor, contribuim esential la imbunatatirea relatiilor interpersonale, dar si la transformarea lumii intr-un loc mai bun si mai placut. Cand transmitem emotii si stari pozitive in jur, mai devreme sau mai tarziu ele se vor intoarce la noi, in feluri care ne vor uimi.

5.2  Alege sa-ti asculti vocea interioara 

De multe ori , a ne asculta vocea interioara inseamna a ne asculta intuitia, si deci, cand ne ascultam intuitia  inseamna ca deja actionam in virtutea alegerii sugerate mai sus. Daca insa nu suntem obisnuiti sa ne ascultam intuitia,probabil ca suntem mai degraba persoane rationale, care luam deciziile in urma unor analize logice. Ei si? Putem sa continuam sa facem asta, si in acelasi timp sa lasam si un spatiu suficient pentru manifestarea intuitiei personale. Pe masura ce vom capata incredere, pe baza experientelor, in propria noastra intuitie, probabil ca vom gasi acea combinatie cea mai potrivita pentru noi.

Oricum, sa nu uitam ca a ne asculta vocea interioara inseamna nu doar sa ne ascultam, ci mai ales sa ne auzim. Astfel incat, atunci cand facem alegeri, sa alegem ceea ce simtim in inima noastra ca ar fi bine.

5.3 Alege sa dai “noilor intalniri” o sansa

Cred ca ar fi bine sa ma explic: cand vorbesc despre “noi intalniri” ma refer la persoanele care au intrat de curand in viata noastra, sau cu care doar ne-am intersectat si care ne par interesanti, ne atrag atentia prin ceva din ceea ce spun sau fac, sau poate prin ceva din ceea ce sunt. Cu siguranta ai intalnit si tu cateva persoane de acest fel in ultimul timp. A le da acestora o sansa inseamna de fapt a-ti da tie o sansa, a te pastra deschis spre oportunitatea de a te intalni cu adevarat cu oameni noi , autentici, valorosi.

Bun, s-ar putea sa-mi spui ca tu ai deja prietenii tai, cercul tau de cunoscuti si de relatii, ca esti o persoana ocupata si cu putin timp liber de investit in relatii sau prietenii noi . Sau s-ar putea ca, deja, simplul gand de a te conecta relational cu persoane noi sa-ti fi ridicat brusc nivelul de anxietate. Daca te afli in aceasta situatie, te invit sa inspiri si sa  expiri de cateva ori profund, incet si prelung; asta iti va permite sa te relaxezi si sa ma poti urmari in continuare, pentru ca da, eu cred ca merita sa faci asta.

Si daca ai decis si tu ca merita, ei bine…. ti-as spune ca , oricat ar suna de dramatic, nu putem sa-i pastram mereu si pentru totdeauna pe toti prietenii pe care vreodata ni i-am facut. Oamenii se schimba odata cu trecerea timpului si ne schimbam si noi, iar prioritatile noastre se schimba si ele. Si asta face ca importanta prezentei in viata noastra a unor relatii sa se diminueze, sau , dimpotriva, sa creasca. Procesul este unul natural, facand parte intima din “a fi om” si din “a trai”, asa incat nu-ti este util sa i te opui, fie agatandu-te de persoane si relatii carora ar fi poate bine sa le dai drumul, fie opunandu-te cu strasnicie sa cunosti si sa primesti in viata ta personae sau relatii noi. Si spun ca nu-ti este util pentru ca procesul fiind unul natural , el se intampla fie ca vrei-fie ca nu vrei, si a te opune te poate duce la suferinta. Si…. nu ti-ai dori sa suferi, nu? De asta ma gandesc ca poate ar fi mai bine sa-ti dai voie sa dansezi cu viata, in loc sa incerci sa o tii pe loc sau sa o blochezi.

Permite-ti sa apreciezi posibilitatea aparitiei in viata ta a unor noi relatii , in timp ce in mod natural le eliberezi pe cele vechi care nu mai functioneaza. Ai incredere in intuitia ta. Da-ti voie sa imbratisezi noi relatii stiind ca asta inseamna sa patrunzi intr-un teritoriu necunoscut, si asuma-ti asta. Fii deschis catre provocari (in cel mai bun sens al cuvantului)! Fii deschis sa intalnesti pe cineva alaturi de care si impreuna cu care sa inveti sau chiar pe cineva care ar face ca viata ta sa se schimbe in mod semnificativ.

Daca am reusit sa-ti captez atentia s-ar putea ca acum sa vrei sa ma intrebi: ok, si cum sa fac asta?  Iar raspunsul meu ar fi ca eu nu stiu cum sa faci tu asta, dar ca tu cu siguranta stii. Si deja o faci….