(Tri)Decalog de alegeri pentru o stare de bine (VII)

7.1  Alege speranta in locul disperarii, in  situatiile dificile din viata ta   

“A dispera” vs “a spera” : vorbim despre doua demersuri cognitiv-emotional-actionale care se contrazic si se neaga reciproc. In timp ce unul ne este util, celalalt ne poate infunda de tot. Mie disperarea imi pare a fi refuzul si negarea sperantei si iesire din “a spera”… Iti pare si tie la fel?

„Speranta este precum soarele care, atunci cand calatorim spre el, aruncă umbra poverilor in spatele nostru.” Samuel Smiles

Pot fi momente in viata noastra cand nori gri, cenusii sau chiar negri au acoperit soarele, cand lucrurile ne par sau sunt grele pentru noi , cand simtim ca drumul pe care mergem are o singura directie: in jos. Stiu asta foarte bine, pentru ca m-am intalnit si eu cu astfel de momente. De fapt cred ca nu este niciunul dintre noi imun la asa ceva (spun asta nu ca sa pun sare pe rana, crede-ma, ci ca sa iti smulg un zambet – am reusit? )  Si totusi ….. un vaccin exista. Se cheama : “ Alege speranta in locul disperarii”

Ok – imi vei spune – si, cum sa fac asta? Simplu: respira mai intai profund  ( sau trage cu putere aer in piept, daca preferi formularea asta 🙂 ) si pe urma porneste in cautarea semintelor sperantei. Care sunt aceste seminte, si unde le pot afla? – asta simti sa ma intrebi acum, am dreptate ? Ei bine, din cate mi-am dat eu seama pana acum, semintele acestea ale sperantei sunt:

  • constientizarea resurselor si calitatilor noastre, a binecuvantarilor si a victoriilor de pana acum
  • amintirea acelor momente din trecut cand am putut, cand am facut bine, cand am reusit, cand am depasit diverse incercari sau provocari
  • constientizarea suportului de care putem beneficia
  • amintirea faptului ca am iesit mai puternici si mai intelepti din incercarile de pana acum

Observi, spun constientizarea si amintirea: a resurselor, calitatilor, victoriilor, momentelor cand am putut, etc. Pentru ca, a constientiza si a ne (re)aminti ceea ce as numi nucleul resurselor si puterilor personale este elementul care face diferenta intre potential si manifestarea potentialului. Fiecare dintre noi le are- ma refer la resursele si puterile personale, dar asta nu ne este neaparat de ajutor daca uitam ca le avem sau nici macar nu am aflat vreodata ca sunt ale noastre, ca ne sunt acolo, la indemana, ca le putem folosi.

Bine, si dupa ce am gasit aceste seminte ale sperantei, ce fac cu ele?- parca aud urmatoarea ta intrebare… Raspunsul meu te va uimi: simplul fapt ca le-ai gasit, le-a facut deja sa incolteasca…  Urmeaza florile si….. rodul. Si da, ai ceva de facut: sa le folosesti, sa le pui la treaba, sa le cresti, sa le-nmultesti, sa traiesti pur si simplu. Si mai ales sa nu mai uiti de ele.          

7.2  Alege sa te concentrezi pe posibilitatea de a avea rezultate pozitive. 

Mintea noastra functioneaza asa: daca ea crede ca poate sa faca ceva, inainte ca sa fie cu adevarat capabila sa faca acel lucru, faptul ca este convinsa ca poate, o va ajuta sa-si creeze toate conditiile pentru a putea cu adevarat.

Uneori, gandurile noastre pot avea un continut disfunctional si, ca rezultat al unui astfel de mod distorsionat de a percepe realitatea, putem trai emotii profund negative. Putem depăși aceste gânduri negative și emoțiile distructive pe care le genereaza prin dezvoltarea in mod constient a unor modalitati noi de a vedea si interpreta realitatea, modalitati care sa ne permita sa dezvoltam emoții pozitive, benefice.

Sa fim atenti la continutul discursului nostru mental, si, daca sesizam ca ceva este in neregula sa luam masuri. Indiferent de modul în care pare a fi o situație la un moment dat , să ne concentram pe ceea ce vrem să se întâmple , și apoi să facem primul pas in directia pe care ne-o dorim. Viața fiecăruia dintre noi are si aspecte pozitive și negative – si daca pe termen lung suntem fericiti sau nu- asta depinde în mare măsură pe care dintre aceste aspecte, pozitive sau negative, alegem sa ne concentram ..

7.3  Alege sa  vezi cat de bogat esti chiar acum!  

Henry David Thoreau a spus odată: ” Bogăția este abilitatea de a experimenta  viata pe deplin”. Chiar și în vremuri mai putin bune, este important sa nu pierzi din vedere “the big picture of your life”:

  • Noaptea trecuta nu ai mers la culcare infometat si nu a trebuit sa dormi sub cerul liber.
  • Azi dimineata cand te-ai imbracat ai avut de ales intre cateva randuri de haine
  • Ieri nu ai petrecut niciun moment in frica.
  • Ai oricand acces la apa potabila…..si la internet 🙂
  • Duminica viitoare poti merge la film, poti citi, sau poti alege sa pleci in excursia aceea pe care mereu ti-ai dorit-o.
  • Poti oricand sa te rogi, sau poti sa meditezi.

Unii ar putea spune că esti incredibil de bogat…Deci nu uita să vezi cat de bogat esti chiar in acest moment, si mai ales nu uita sa fii recunoscător pentru toate lucrurile bune din viata ta. Si poate ca nu ar fi o idee tocmai rea sa incepi sa faci lista propriilor tale bogatii….. 

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: