(Tri)Decalog de alegeri pentru o stare de bine (VI)

6.1 Alege sa lucrezi in fiecare zi pentru implinirea viselor tale

Oricare ar fi visul tau, pentru a-i da sanse sa devina realitate, incepe prin a pasi spre el cu pasi oricat de mici; important este sa ramai focusat si perseverent, si mai ales sa pornesti din loc. Ni se intampla multora sa simtim la un moment dat ca exista o chemare pentru noi, o chemare catre ceva deosebit, special, un vis care se cere a fi implinit. Unii alegem sa uitam de existenta “chemarii”, mai devreme sau mai tarziu, coplesiti cumva de dificultatile pe care le previzionam ca aflandu-se acolo, inaintea noastra. Altii alegem sa muncim pentru implinirea visului nostru, chiar daca ne pare nu tocmai usor ceea ce avem de facut. Ce ne diferentiaza oare pe unii de ceilalti? Sa fie importanta pe care o da fiecare secventei aceleia magnifice, in care se vede “acolo” – acolo unde visul devine realitate? Sa fie continutul “programelor” care ne determina modul de a gandi si de a actiona? Sa fie nivelul diferit de motivatie?

“Ai grija cu ce iti uzi visele. Daca le uzi cu ingrijorare si frica vei produce buruieni care vor sufoca viata din visele tale. Uda-le cu optimism si solutii si vei cultiva succesul. Sa fii mereu în cautare de cai pentru a transforma problemele în oportunitati. Sa fii mereu in cautare de modalitati pentru a-ti hrani visul tau” Lao Tse

Oricum, oricat de mari ar fi visele tale si oricat de greu de realizat ti-ar parea ele la un moment dat, aminteste-ti mereu aceste cuvinte, apartinand tot lui Lao Tse: “The journey of a thousand miles begins with one step” (  O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas ) .

Si pe urma fa primul pas …..

6.2 Alege sa fii mai deschis in a exprima ceea ce simti

“ Nu vorbi despre ceea ce simti” , “Nu poti avea incredere in ceilalti”, “ Fii atent fata de cine iti deschizi sufletul” – probabil ai auzit si tu vorbelea astea, sau altele asemanatoare, repetate si iar repetate de oameni apropiati si importanti pentru tine: poate ti-a spus asta mama sau tatal tau, sau vreunul dintre bunici, frati mai mari, prieteni apropiati. Si, pentru ca parerea lor conta, ai ales sa crezi ca ceea ce-ti spuneau era adevarat. Daca, in plus fata de invatamintele de mai sus ti s-a intamplat sa vorbesti cu cineva despre ceea ce simti si ai fost dezamagit de confidentul pe care ti l-ai ales, poate ca ai devenit reticent si selectiv in a exprima ceea ce simti, sau chiar ai incetat sa mai faci asta, tinand toate trairile, emotiile si sentimentele doar pentru tine.

Ok, inteleg, ai fost ranit si asta doare. Dar sa stii ca vindecarea vine pe aceeasi cale. Nu tinand in noi trairile, emotiile si sentimentele ne vindecam, ci impartasindu-le cu ceilalti, vorbind despre ele cu cei din jurul nostru. Este important sa le spunem celorlalti adevarul despre cum ne simtim in legatura cu ceea ce ni se intampla. Si daca reactia lor nu este cea asteptata de noi, ei bine, poate ca nu am stiut noi sa transmitem corect ( si avem de lucrat la felul in care comunicam), poate ca nu am ales momentul sau prilejul potrivit , sau poate chiar alegerea persoanei in fata careia ne-am deschis sufletul nu a fost cea mai potrivita.

Daca te recunosti in descrierea de mai sus, te incurajez sa nu opresti exprimarea a ceea ce simti si comunicarea cu ceilalti, ba chiar te incurajez sa devii mai deschis. Daca de vina sunt programele cu care am fost “contaminati” – lucreaza pentru schimbarea si inlocuirea lor cu altele, care sa nu te mai limiteze; daca cineva te-a dezamagit, sigur exista altcineva care se va dovedi ca merita increderea ta.  Simplul fapt ca impartasim cu altii gandurile, trairile si framantarile noastre ne face deja sa ne simtim mult mai bine. Nu renunta la asta doar pentru ai fost ranit si te doare. Ai putea sa vorbesti cu cineva chiar despre asta, nu crezi?

6.3  Alege sa “hranesti” relatiile cele mai importante din viata ta.

Umple-ti viata de bucurie si fa acelasi lucru si pentru cei pe care-i iubesti spunându-le pur și simplu cât de mult înseamnă ei pentru tine. Nici unul dintre noi nu poate fi totul pentru toată lumea , dar poate fi important  pentru cateva persoane. Inversand perspectiva, identifica cine sunt pentru tine acești oameni importanti din viata ta si trateaza-i ca atare. Nu avem nevoie de 20, 30 sau 50 de prieteni in viata noastra, dar cativa prieteni buni, pe care sa ne putem baza, oameni dragi inimii noastre, dau valoare si frumusete vietii.

Iti doresti astfel de ralatii de calitate? Ei bine… hraneste-le!

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: