(TRI)DECALOG DE ALEGERI PENTRU O STARE DE BINE (IV)

Lavender field under blue sky with clouds on sunset

4.1 Alege sa vezi frumusetea ascunsa in lucrurile mici 

Da-ti voie sa vezi frumusetea ascunsa in lucrurile mici, in lucrurile obisnuite, cele care se petrec zilnic si trec de obicei neobservate. Si fa asta, mai degraba decat sa tot astepti “marile” momente , cele cale te lasa “fara rasuflare” … Astepti, si tot astepti…fiind atat de mari, si atat de importante, nu apar prea des. Doar ca, in timpul asta foarte multe lucruri mici, dar incarcate de frumusete reala, autentica, vin , stau cat stau si trec, neobservate. Lucruri mici, cum ar fi o ceasca de cafea savurata in liniste dimineata devreme, mirosul supei cu galuste servite la mesele in familie –duminica, a merge de mana cu cel pe care-l iubesti, zambetul unui copil sau al unei raze de soare la inceputul toamnei…. Daca alegi sa-ti dai voie sa vezi frumusetea ascunsa in micile momente ale vietii, vei vedea ca, din chiar ziua in care faci aceasta alegere, lumea se schimba intr-un fel care te lasa mut de uimire : atat de multa frumusete se lasa “vazuta” dintr-o data, frumusete care era si pana acum prezenta in viata ta, dar pe care pe care nu o vedeai, ocupat fiind cu asteptarea marilor moment, a marilor fericiri, … Asa-i ca, in fond, viata e frumoasa ?

4.2 Alege sa accepti lucrurile imperfecte

Una dintre cele mai mari provocări pentru persoanele care pasesc pe calea dezvoltarii personale, si care doresc să se îmbunătățească și sa faca si lumea un loc mai bun, una dintre cele mai mari provocări-spuneam, este ca ei sa accepte lucrurile așa cum sunt, ” bune „, si nu perfecte. Uneori e mai bine să accepti și să apreciezi lumea așa cum este , și oamenii așa cum sunt , mai degrabă decât sa incerci mereu sa faci totul perfect, si toată lumea sa se conformeze unui ideal imposibil . Nu , asta nu inseamna ca ar trebui să accepti o viață de mediocritate , ci doar să înveți să iubesti și sa inveti sa pretuiesti valoarea lucrurilor atunci când acestea sunt…. mai putin decât perfecte .

4.3 Alege sa fii in competitie doar cu tine insuti

Lasa-te inspirat de altii, poti chiar sa ii apreciezi pentru ceea ce ei fac si te impresioneaza, invata de la ei daca simti cu adevarat ca ai ce invata. Toate acestea iti pot fi de un real ajutor; doar a fi in competitie cu ei, cu “ceilalti” nu iti este de niciun ajutor, fiind mai degraba o pierdere de timp si o irosire de resurse pretioase. Exista o singura competitie in care esti inscris deja – fie ca vrei fie ca nu vrei: competitia cu tine insuti , competitia pentru a fi azi mai bun decat erai ieri. Poate fi palpitant sa dobori propriile-ti recorduri, nu crezi? Dar, sa ne intelegem: numele asta, de competitie, i l-am dat doar ca sa intelegem mai bine despre ce este vorba…  pentru ca nu este o competitie in sensul clasic al cuvantului, ci una in care iti stabilestii singur obiectivele si in care ai voie sa iei pauze ori de cate ori simti ca ti-ar prinde bine. E mai degraba o calatorie palpitanta decat o competitie… o calatorie in care, odata ce ajungi sa o parcurgi constient si asumat, fiecare pas pe care il faci te poarta spre o versiune mai buna a ta.

Ce zici, te inscrii?

 

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Acces catre Succes

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura