Ce inseamna “Dezvoltare personala”?

Aladdin magic lamp on a desert with smoke

Atat de des auzim vorbindu-se in utimul timp despre dezvoltarea personala, incat cred ca ne aflam uneori, macar unii dintre noi, in pericol “sa ni se aplece”. Sunt foarte multi cei care se prezinta pe ei insisi ca desfasurandu-si activitatea in aceasta zona si sunt multi cei care tin cursuri despre care spun ca sunt “de dezvoltare personala”.  Preocuparile acestor persoane sunt extrem de diverse, ceea ce face ca totul sa devina confuz, parand ca dezvoltarea personala este “cam despre orice”.

Ce inseamna deci “Dezvoltare personala”? Pentru “dezvoltare” – in dex gasim: actiunea de a se dezvolta, si rezultatul ei , iar in dictionarul pentru sinonime: crestere, evolutie, progres, curs, extindere. Pentru personal, semnificatia pe care o gasim este: care aparține unei anumite persoane , privitor la o anumită persoană, care este specific, caracteristic pentru o persoană, individual, propriu.

Deci, dezvoltarea personala, inseamna, potrivit acceptiunii pe care ne-o ofera dictionarele, acea actiune de dezvoltare, de crestere, extindere, evolutie si progres a ceea ce este specific/caracteristic pentru o anumita persoana. Cred ca, intr-un fel sau altul, stiam deja asta, nu-i asa? Si totusi – ce este pana la urma specific, caracterstic, pentru o persoana ?

Persoana este fiinta umana in integralitatea ei biologica, psihologica si sociala, care se realizeaza pe sine in mod autentic, ca fiind ceea ce este, doar in dialog fiintial , expresie a comuniunii cu ceilalti. Persoana , omul viu si constient, reprezinta iesirea din izolare si afirmarea Eu-lui in lume: gandire/simtire/traire constienta si asumata.

“… dezvoltarea personala nu este despre a consuma literatura motivationala sau self-help pe paine, nu inseamna a te transforma intr-un monument de gandire pozitiva….”

Asa incat dezvoltarea personala nu este despre a consuma literatura motivationala sau self-help pe paine, nu inseamna a te transforma intr-un monument de gandire pozitiva, si nici macar a participa la toate cursurile care afirma ca sunt “de dezvoltare personala”, mai ales daca este vorba doar despre o participare cantitativa, neselectiva, in graba…

Am intalnit persoane care citeau mult, enorm, (carti, diverse materiale de pe bloguri sau site-uri de dezvoltare personala ), si cand nu citeau, vizionau filme sau mergeau la cursuri (de toate felurile, care promiteau de la obtinerea bunastarii materiale a momentului de aici si acum si pana la obtinerea iluminarii (sic!) ). De aplicat cunostintele dobandite, nu le ramanea niciodata timp suficient, in goana teribila dupa urmatoarea sesiune de, nu-i asa?, – “dezvoltare personala”. Nelasandu-si timp sa integreze cunostintele, si neexperimentand mai nimic, ei erau aceiasi de acum cativa ani, cand incepusera toata aceasta alergatura. Uneori erau chiar mai rau decat atunci, pentru ca nu numai ca nu-si rezolvasera problemele, dar adunasera intre timp altele noi, si destul de multe  frustrari. De ce? Pentru ca in absenta practicii, a actiunii, a schimbarii, nu exista dezvoltare personala, oricat de valoroase ar fi cartile/filmele/cursurile

“….dezvoltarea personala inseamna pana la urma A TE SCHIMBA in mod constient”

Adevarata dezvoltare personala inseamna a te cunoaste mai bine, a te vedea asa cum esti, a te intelege, a te ierta si a te accepta, a integra experientele de viata, pe cele bune si pe cele mai putin bune deopotriva,  inseamna a constientiza ce vrei sa schimbi la tine si de ce, a te hotari sa faci asta, sa te schimbi adica, si mai apoi chiar a o face, adica dezvoltarea personala inseamna pana la urma A TE SCHIMBA in mod constient .

Nu asa, oricum, la intamplare, schimbare de dragul schimbarii, ci devenire-evolutie-transformare, calatorie spre o viata mai implinita, spre a experimenta starea de bine (in toate aspectele ei), spre un “tine” nou, echilibrat si intreg, si mai ales constient de fiecare pas facut pe drumul propriei vieti.

Pentru un specialist care-si propune sa lucreze cu oamenii in zona dezvoltarii personale, propria dezvoltarea personala devine un must-have, pentru ca numai dintr-o pozitie de echilibru si dintr-o stare de constienta poti sa-i sustii si sa-i insotesti pe altii in calatoria lor de auto-cunoastere, de vindecare si de transformare.

Suntem unici, fiecare dintre noi are propria poveste de viata si propriile nevoi de dezvoltare. Aceste nevoi de dezvoltare evolueaza odata cu noi : pe masura ce noi ne schimbam, cumva si ele se schimba si se transforma.

Asa incat, putem spune ca dezvoltarea personala este un proces complex, nu intotdeauna usor, dar intotdeauna frumos si rasplatitor …

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: