Experiente care revin

Girl splashing water in a puddle after a rain

“Un războinic al luminii ştie că anumite momente se repetă. Deseori se vede pus în faţa aceloraşi probleme şi situaţii pe care le mai înfruntase; se simte atunci deprimat, gândindu-se că e incapabil să progreseze în viaţă, de vreme ce momentele dificile revin. “Am mai trecut prin asta”, îi reproşează el inimii sale. “Într-adevăr, ai mai trecut prin asta”, îi răspunde inima. “Dar n-ai trecut niciodată dincolo de asta.” Războinicul înţelege atunci că experienţele repetate au un singur scop: să-l înveţe ceea ce nu vrea să înveţe.” Paulo Coelho Manualul razboinicului luminii

Un razboinic al luminii stie ca anumite momente se repeta, sau macar observa ca ar fi ceva in neregula cu ele. Si totusi? Ele, aceste momente care se repeta nu sunt chiar identice; ce le diferentiaza? Daca diferenta este intensitatea trairii, in sensul ca ele devin din ce in ce mai intense, atunci avem a ne uita ce alegeri am facut in trecut cu privire la ele, si, sa alegem pur si simplu ceva diferit. Chiar daca ne vine sa alegem la fel, iar si iar, pentru ca- nu-i asa- alegerile noastre ne reprezinta, fac parte din felul nostrum de a fi in lume. Dar hai sa ne gandim putin: daca n-a functionat  de una , doua, trei……. ori , nu e clar ca ar fi bine  ( a se observa ca nu folosesc expresia trebuie, pentru ca chiar nu trebuie )  nu e clar ca ar fi bine-zic sa incercam si altceva, sa incercam si in alt fel?

Ce ai mai putea face? Ai putea sa incerci sa afli mesajul ascuns in spatele acestor re-veniri de momente, probleme, situatii. Pentru asta, fa o lista cu toate aceste momente, probleme, situatii care tot revin in viata ta. Asaza-le pur si simplu una sub alta, sau- ma rog, unul sub altul. Apoi, scrie mare deasupra lor urmatoarea intrebare:

Ce vor sa ma invete aceste experiente, care este lectia  lor pentru mine?

Da-ti pe urma timp sa raspunzi in liniste, pe rand, pentru fiecare experienta in parte, si scrie fiecare raspuns in dreptul situatiei care l-a generat. Daca nu-ti pare atat de simplu sa raspunzi, poate fi de ajutor sa te intrebi urmatoarele: Daca as depasi aceasta situatie, in ce fel as fi diferit de cel care sunt acum? Ce as sti atunci si acum nu stiu? Ce as putea sa fac atunci si acum nu pot sa fac? Acestea sunt practic variante/completari ale aceleiasi intrebari initiale, cea cu lectia pe care aceste situatii vin sa ne invete. Daca ne raspundem cu onestitate, vom obtine raspunsuri lamuritoare.

“Un războinic al luminii ştie că anumite momente se repetă. “Am mai trecut prin asta”, îi reproşează el inimii sale. “Într-adevăr, ai mai trecut prin asta”, îi răspunde inima. “Dar n-ai trecut niciodată dincolo de asta.”

Ai trecut prin asa ceva?- pentru ca mie imi suna tare cunoscut…. Si pe urma,ce zici? Te incumeti sa treci dincolo ?

 

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: